Homemade aardbeienjam en cranberry jam
Het blijft leuk om te doen, en natuulijk is het onzettend lekker, zelfgemaakte jam. Ik heb de laatste keer gekozen voor een recept met aardbeien en een variant met cranberry's. Hieronder tref je het basisrecept aan.
Ingrediënten aardbeienjam
900 gram aardbeien
1 kilo geleisuiker
1 el citroensap
Ingrediënten cranberryjam
1 kilo cranberry's
1 kilo geleisuiker
Bereiding aardbeienjam
Je gaat eerst de potten steriliseren. De potten doe je in een grote pan met water. Breng het water aan de kook en laat dit vijf minute doorkoken. Haal de potten met een tang uit het water en zet ze op een schone theedoek. Was de aardbeien en maak ze voorzichtig droog. Verwijder de kroontjes en snijdt ze in stukjes. Doe ze in een pan en voeg de geleisuiker en het citroensap toe. Zet het vuur middelhoog. Breng aan de kook en blijf intussen roeren. Als het goed kookt moet je het mengsel ongeveer 4 tot 5 minuten koken. Het kan gaan schuimen en spetteren dus neem bij voorkeur een hoge pan. Zet na 4 minuten het vuur uit en laat de jam even tot rust komen. Schep de jam in de potten en draai het deksel er gelijk op. Zet de potten ondersteboven zodat de lucht uit de pot wordt gedrukt. Hierdoor kun je de jam langer bewaren. Laat ze ongeveer een minuutje of vijf zo staan. Zet ze daarna weer overeind en laat goed afkoelen. Als ze zijn afgekoeld maak je de potten schoon en plak je er een etiket op met de bereidingsdatum. Je bewaart ze koel en donker, aangebroken potten bewaar je in de koelkast. Je kunt ze ongeveer 1 jaar bewaren.
Bereiding cranberryjam
De cranberryjam bereid je op dezelfde wijze, je hoeft deze natuurlijk niet te snijden/schoonmaken.
Tips
Je kunt het gebruiken voor op brood, in toetjes, gebak, etc. En natuurlijk is het altijd leuk om iemand een potje jam cadeau te geven.