Caesar Salad met ei en zelfgemaakte knoflookcroutons
Caesar Salad is één van de bekendste salades, maar met heel veel variaties. In tegenstelling tot wat velen denken heeft het originele recept geen stukjes ansjovis of toevoegingen als gegrilde kip, reepjes biefstuk, garnalen etc.
De bedenker van de salade is Caesar Cardini, een Italiaanse immigrant die een restaurant had in Mexico. Hij vernoemde de salade naar zichzelf. Zijn recept bestond uit Romeinse sla of soortgelijke lange knapperige blaadjes sla, knoflookcroutons en Parmezaanse kaas. Dit gemengd met een romige dressing gemaakt van ei, olijfolie, citroensap, knoflook, worcestersaus, zout en peper.
Ik heb als extra variant een gekookt eitje toegevoegd aan de salade.
Ingrediënten
2 kleine kropjes Romana sla
2 eetlepels goede olijfolie
100 ml knoflook olijfolie
5 sneetjes Italiaans brood, in blokjes gesneden
2 zachtgekookte eieren
3 hardgekookte eieren
Parmezaanse kaas, geraspt
Citroensap
1 theelepel Worcestershire saus
1/2 theelepel grofgemalen zwarte peper
1/2 theelepel zeezout
Bereiding
Voorbereiding:
Knoflookolie: Stamp 4 knoflookteentjes in een vijzel met olijfolie. Zeef de olie met een vergiet.
Croutons: Bak de stukjes brood in de knoflookolie tot ze goudbruin zijn.
Sla: Maak de slablaadjes los van de steel. Hou ze heel.
Eieren: Breng water aan de kook. Kook de eieren maximaal 1 minuut. Inderdaad, het eiwit is nog halfrauw. Koel ze af in koud water.
Kook de overige 3 eieren tot ze hard gekookt zijn.
Sla maken:
Doe de slablaadjes in een kom en doe er wat olijfolie bij en wat zout en peper. Hussel door elkaar.
Doe er citroensap en worcestersaus bij. Meng weer. Breek de eieren boven de kom. Roer het geheel door zodat het zachte ei een dressing vormt met de olie en limoensap.Voeg de gekookte eieren (in kwarten gesneden), de croutons en de geraspte Parmezaan toe en schud.
Serveer op een groot bord.
Bron foto: Pinterest