Sambal badjak met een eigen twist
Wij zijn dol op sambal badjak. De potten zijn niet aan te slepen hier in huis. Deze middag het recept zelf maar eens uitgeprobeerd en het resultaat is heerlijk! We hadden niet alle officiële ingrediënten in huis, maar met wat alternatieven een lekkere badjak gemaakt met een eigen twist. We houden van allerlei soorten sambal, maar de badjak is toch wel favoriet.
Ingrediënten
10 grote Spaanse pepers
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepels trassi
3 theelepels bruine suiker
3 eetlepels sojasaus
sap van een halve citroen
200 ml kokokmelk
scheutje olijfolie
200 gram ui gesneden
3 tenen knoflook, schil verwijderen
Bereiding
Doe de pepers, uien en de knoflook met een scheutje olijfolie in de keukenmachine.
Maak er een papje van.
Voeg dan de trassi, gemberpoeder en de suiker toe.
Meng nog even door elkaar.
Verhit de olie in een wok of koekenpan op matig vuur.
Voeg de net gemaakte pasta toe.
Zorg ervoor dat de ui niet teveel verkleurt.
Voeg de kokosmelk, het citroensap en de sojasaus toe.
Zachtjes laten pruttelen tot het mengsel dikker wordt.
Je ziet vanzelf dat de kleur iets donkerder wordt.
Als het vocht verdampt is is de sambal klaar.
Bewaar in een schone gesterilliseerde pot in de koelkast. Dan is het ongeveer 1 tot 2 maanden houdbaar.