Volkoren speltbrood
Vandaag heb ik voor het eerst een brood gebakken. Het had iets meer mogen rijzen, maar verder is het redelijk gelukt dus ik ben happy! Ik heb gekozen voor een volkoren speltbrood. Het speltmeel en de speltbloem heb ik gehaald bij de molen in IJsselstein. Het recept heb ik gevonden op uitpaulineskeuken.
Ca. 102 Kcal per stuk
Ingrediënten voor 1 brood
250 gram volkoren speltmeel
250 gram speltbloem
10 gram zout
7 gram droge gist
320 gram lauw water
evt. wat havervlokken
Bereiding
Doe het meel en de bloem in de kom van je keukenmachine.
Voeg eerst het zout toe en meng dit.
Voeg vervolgens de gist toe. Zorg ervoor dat deze twee elkaar vooraf niet raken.
Het zout remt de werking van het gist.
Voeg het water toe en kneed er een deeg van.
De meeste machines hebben hier een minuut of 10 voor nodig.
Het deeg is klaar als het elastisch aanvoelt en je het als een kauwgombal uit elkaar kunt trekken.
Doe het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met een natte theedoek of een stuk plastic folie.
Laat het deeg op een warme plek een uur rijzen (bijv. in een voorverwarmde oven op 50 graden).
Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is.
Haal het deeg uit de kom en druk voorzichtig de lucht eruit.
Rol het uit tot een ronde vorm (gebruik bloem op je werkblad!)
Breng alle buitenzijdes naar binnen zodat een mooie bol ontstaat.
Leg deze bol op een bakplaat met bakpapier bekleed.
Dek het deeg af (of met een ruime kom, of bijv. met folie wat je eerst insmeert met olie om plakken te voorkomen!).
Laat het deeg nogmaals afgedekt een uur rijzen (deze keer niet in de oven, maar zet het wel op een warme plek).
Verwarm de oven in de tussentijd voor op 200 graden.
Zet onderin de oven een braadslede met water. Dit zorgt voor stoom.
Kerf het deeg in met een mes en garneer evt. met wat havervlokken.
Schuif de bakplaat in de oven en bak het speltbrood ongeveer in 35 minuten goudbruin.
Het brood is gaar als dit een hol geluid geeft als je er op klopt.
Tips
Je kunt het brood bewaren in een broodtrommel, of papieren zak.
De volgende dag kun je het nog even oppeppen in een warme oven.
Je kunt het brood ook invriezen. Snijd dan vooraf plakken zodat je iedere dag een plak uit de vriezer kunt halen bijv.