Ingemaakte makreel, en komkommer met dille
Deze potjes gevuld met warm gerookte makreel voor 1 persoon zijn heerlijk als voorgerechtje of bijv. voor een picknick.
Ingrediënten (4 personen)
Potjes:
250 gram warm gerookte makreel, vel en graten verwijderd
100 gram zachte boter + geklaarde boter* voor de potjes
halve theelepel nootmuskaat
1 theelepel mosterd
sap van 1 citroen
2 theelepels gehakte dille
sneetjes lekker stokbrood voor erbij
4 ramekins of potjes van 125 ml inhoud
Komkommer:
500 gram minikomkommer in plakjes
250 ml witte wijn
250 ml rijstazijn
250 gram fijne suiker
6 takjes dille
2 anijssterren
2 kruidnagels
een vierde theelepel korianderzaad
Bereiding
Doe de plakjes komkommer in een vergiet, bestrooi royaal met zout en zet in de gootsteen.
Laat de komkommer ongeveer 30 minuten uitlekken.
Breng de overige ingredienten voor de komkommer in een pannetje zachtjes aan de kook en roer tot de suiker is opgelost.
Spoel het zout van de komkommer en doe de plakjes in een kom. Giet de vloeistof over de komkommer en laat dit minstens een uur marineren.
Mix de makreel met de zachte boter, specerijen, mosterd, citroensap, dille, zout en peper naar smaak in een keukenmachine tot een grove puree. Schep dit in de potjes en overgiet dit met de geklaarde boter.
Laat ze minimal 30 minuten opstijven in de koelkast. Haal ze 30 minuten voor het opdienen uit de koelkast. Laat de makreel weer op kamertemperatuur komen en serveer met de uitgelekte komkommer en de sneetjes stokbrood.
Tips
Je kunt ze maximal 4 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
* Geklaarde boter: Voor 125 gram, smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Breng de boter tegen de kook aan en laat 1 tot 2 minuten borrelen tot er schuim op de bovenkant komt. Let op, laat niet verbranden! Neem de pan van het vuur en schep met een lepel het schuim weg. Giet de boter door een met een schone theedoek beklede zeef.